Posts Tagged ‘Raja Mirchi’


Raja Mirchi har inte gjort sin sista start.


Lutfi Kolgjini har ångrat sitt beslut att pensionera stjärntravaren som var bäst i sin kull som två- och treåring.


- Hans skada är helt läkt och när jag såg hur han sprang i hagen förstod jag att han ville bli en tävlingshäst igen, säger Kolgjini.

Efter genomklappningen i kvalet till Svensk Travderby i augusti i fjol tog Lutfi Kolgjini det drastiska beslutet att pensionera sin stjärnhäst för en framtid i avelsboxen, bara fyra år gammal.


- Då var jag osäker på varför hästen uppträdde som han gjorde. Men vi hittade en fraktur längst fram i tåspetsen i en bakhov. Efter fyra och en halv månads total vila var det läkt. När jag sedan såg vilken energi hästen hade så bestämde jag mig att börja träna honom igen, säger Kolgjini som ändå står fast vid kommer att använda sin häst som avelshingst under säsongen.


- Vi har fryst ner sperma från honom och det har fungerat perfekt. Den kommer vi att använda, så får han koncentrera sig helt på tävling från och med nu.

Raja Mirchis förstfödda såg för övrigt dagens ljus hos Kolgjini i veckan och travpubliken behöver inte vänta länge innan de får se den femfaldige miljonären som segrat i 18 av karriärens 31 starter på tävlingsbanan igen.


- Han tränar ihop med Joke Face och matchar honom i varje jobb. Jag räknar med att han är redo i början av april. Eftersom jag är helt säker på att det var skadan som satte ner honom i de sista starterna i fjol så känner jag ingen oro längre.


Mer om trav på Spets o Slut.se


Han har jämfört Kadett C.D. med sina tidigare stjärnor Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d’Inverne.

Frågan är om Robert Bergh har tränat en klokare och snällare häst än årets kriteriefinalist.

- Man skulle lätt kunna ta med honom till IKEA och handla, säger Bergh med ett skratt.

Bergsåkerstränaren har vunnit Svenskt Travkriterium tre gånger tidigare. Han har haft stora framgångar med unghästar genom åren och har gjort sig känd för att ställa i ordning sina hästar till stora lopp.

På söndag väntar 1,6 miljoner kronor till vinnaren i Kriteriet. En av förhandsfavoriterna är Kadett C.D. som har tagit sju segrar och en tredjeplats på nio starter.

Hästen har visat upp sådana kvaliteter och fartresurser att Bergh redan har jämfört honom med sina absolut bästa hästar han har tränat. Inför E3-finalen i somras tyckte Robert Bergh att Kadett C.D. var kulletta i hans ögon.

- Men tyvärr var hästen sjuk i E3-finalen och hade en infektion. Han fick en rejäl paus efteråt och vilade upp sig helt och hållet. Efter en månad i hagen körde vi lätt motion med honom och försökte bara att fokusera på höstens storlopp, berättar Robert Bergh.

Läs om vad Ludde säger om Raja Mirchi  på Spets o Slut.se

Lutfi Kolgjini om sina V75-hästar.

”Kommer inte att galoppera”
Raja Mirchi (V75-6) blir stor favorit i Jägersros Stora Treåringspris och så ska det vara också menar Jägersrotränaren.

- Han slog i vagnen senast (E3-finalen) så det var inte hans fel att det blev galopp. Vi ska ändra lite till den här starten och nu kommer han inte att galoppera.

Han känns jättefin i jobben och formen är oförändrad. Det är en mycket bra chans.

Andra bästa chansen, Lavec Kronos (V75-3)  vann miljonloppet Hugo Åbergs Memorial i den näst senaste starten i slutet av juli. Senast hade man det sämsta utgångsläget, spår tolv, i Jubileumspokalen på Solvalla.

- Nu har vi ett bra läge igen och jag laddar för ledningen. Körde ett jobb med honom i tisdags och han känns jättefin hästen. Det blir barfota runt om igen till den här starten och även det här ska vara en mycket bra chans som jag ser det.

Några som lottats bort
Riktigt dåliga lägen har det blivit med en rad hästar. ”Bortlottade”, sammanfattar Lutfi Kolgjini.

Men han bjuder även på några spännande outsiders.

- Sinova Ribb (V75-5) är bättre än raden och jag tror hon går felfritt den här gången. Hon kan vara en rolig outsider.

Sunrise Star D.E. (V75-1) känns jättefin i jobben igen efter en febersläng och brukar vara ganska så rask ut. Han kan vara farlig att glömma bort för spelarna.
kanal75

Läs mer om V75  på Spets o Slut.se

Raja Mirchi i E3

Author: trav

Lutfi Kolgjini meddelade tidigt att han avstod världens största treåringslopp Hambletonian med sitt jättelöfte Raja Mirchi till förmån för unghästloppen i Sverige.

Efter uppvisningen på Jägersro i samband med Hugo Åbergs Memorial väntar nu en ny start för stjärnan. Det är dags för kvalen till treåringsloppet E3 över distansen 1640 meter.

Raja Mirchi går ut i det första av tre kval till ”korta E3″ i Gävle nu på tisdag där han lottades till ett niondespår.

Revansch? I finalen av den längre varianten av E3, i Eskilstuna i början av juli, galopperade ju Lutfi Kolgjinis häst bort sina chanser.

Under kvällen i Gävle ska även de treåriga stona göra upp i E3.

Finalen i den öppna klassen avgörs i Örebro lördagen 21 augusti där 800 000 kronor väntar vinnaren. Stonas motsvarighet körs kvällen innan.
Mikael Wikner

Fler travnyheter finner du på Spets o Slut

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu