Posts Tagged ‘Lutfi Kolgjini’


Raja Mirchi har inte gjort sin sista start.


Lutfi Kolgjini har ångrat sitt beslut att pensionera stjärntravaren som var bäst i sin kull som två- och treåring.


- Hans skada är helt läkt och när jag såg hur han sprang i hagen förstod jag att han ville bli en tävlingshäst igen, säger Kolgjini.

Efter genomklappningen i kvalet till Svensk Travderby i augusti i fjol tog Lutfi Kolgjini det drastiska beslutet att pensionera sin stjärnhäst för en framtid i avelsboxen, bara fyra år gammal.


- Då var jag osäker på varför hästen uppträdde som han gjorde. Men vi hittade en fraktur längst fram i tåspetsen i en bakhov. Efter fyra och en halv månads total vila var det läkt. När jag sedan såg vilken energi hästen hade så bestämde jag mig att börja träna honom igen, säger Kolgjini som ändå står fast vid kommer att använda sin häst som avelshingst under säsongen.


- Vi har fryst ner sperma från honom och det har fungerat perfekt. Den kommer vi att använda, så får han koncentrera sig helt på tävling från och med nu.

Raja Mirchis förstfödda såg för övrigt dagens ljus hos Kolgjini i veckan och travpubliken behöver inte vänta länge innan de får se den femfaldige miljonären som segrat i 18 av karriärens 31 starter på tävlingsbanan igen.


- Han tränar ihop med Joke Face och matchar honom i varje jobb. Jag räknar med att han är redo i början av april. Eftersom jag är helt säker på att det var skadan som satte ner honom i de sista starterna i fjol så känner jag ingen oro längre.


Mer om trav på Spets o Slut.se


 Sahara och Red Hot Dynamite - Lutfi Kolgjini.

Orsaken: mildare klimat och bättre träningsmöjligheter i Skåne – plus att ”Ludde” är bäst.

TNT Stable har satsat stenhårt på färske proffstränaren Sami Saarela, den tidigare lärlingen som när han jobbade för Timo Nurmos var med och hittade både Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite.

Sahara Dynamite dominerade sin kull med segrar ibland annat Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby och gjorde även succé i elitloppet i fjol med en imponerande försöksseger på tiden 1.09,8 innan han skadades. Hingsten har tjänat 6,7 miljoner kronor och vunnit 22 av 30 lopp.

- Efter ett mycket bra arbete av Sami Saarela har Sahara Dynamite kommit tillbaka i tävlingsskick efter att varit borta från tävlingsbanan i cirka 16 månader.

Vi tror och hoppas att Sahara har mycket ogjort på travbanan och att flytten till Kolgjinis anläggning skall ge honom möjlighet att visa det.

Det mildare klimatet i södra Sverige samt Kolgjinis träningsfaciliteter tycker vi känns bättre än brodd och vinterbana, säger Joakim Andersson i TNT Stable.

Mer om Red Hot Dynamite  på Spets o Slut.se

2006 tog han sin klassiska dubbel i det Italienska travderbyt.

I år har Lutfi Kolgjini en häst med i finalen.
Nadir Kronos, dyrast på svensk auktion i somras, kvalade in via en andraplats i Rom på lördagen.

Sammanlagt fem svensktränade hästar var i farten i de italienska derbykvalen. Endast en nådde en finalplats.

Lutfi Kolgjini tränar Nadir Kronos som slutade tvåa bakom italienske Napoleon Bar. I sulkyn satt Roberto Andreghetti.

Lutfi Kolgjini hade skickat tre hästar till derbykvalen. Förutom Nadir Kronos även Noak L.B. och Nice Kronos.

Läs mer om travet  på Spets o Slut.se

Lutfi Kolgjini om sina V75-hästar.

”Kommer inte att galoppera”
Raja Mirchi (V75-6) blir stor favorit i Jägersros Stora Treåringspris och så ska det vara också menar Jägersrotränaren.

- Han slog i vagnen senast (E3-finalen) så det var inte hans fel att det blev galopp. Vi ska ändra lite till den här starten och nu kommer han inte att galoppera.

Han känns jättefin i jobben och formen är oförändrad. Det är en mycket bra chans.

Andra bästa chansen, Lavec Kronos (V75-3)  vann miljonloppet Hugo Åbergs Memorial i den näst senaste starten i slutet av juli. Senast hade man det sämsta utgångsläget, spår tolv, i Jubileumspokalen på Solvalla.

- Nu har vi ett bra läge igen och jag laddar för ledningen. Körde ett jobb med honom i tisdags och han känns jättefin hästen. Det blir barfota runt om igen till den här starten och även det här ska vara en mycket bra chans som jag ser det.

Några som lottats bort
Riktigt dåliga lägen har det blivit med en rad hästar. ”Bortlottade”, sammanfattar Lutfi Kolgjini.

Men han bjuder även på några spännande outsiders.

- Sinova Ribb (V75-5) är bättre än raden och jag tror hon går felfritt den här gången. Hon kan vara en rolig outsider.

Sunrise Star D.E. (V75-1) känns jättefin i jobben igen efter en febersläng och brukar vara ganska så rask ut. Han kan vara farlig att glömma bort för spelarna.
kanal75

Läs mer om V75  på Spets o Slut.se

Lutfi Kolgjini är kanske den skickligaste travtränaren i landet vad gäller att forma unghästar.

Han har vunnit många stora årgångslopp, både i Sverige och utomlands.

Men i det största unghästloppet i Sverige – Svenskt Travderby – har han ingen inteckning.

- Det är oerhört stort att vinna derbyt. Vinner man det loppet är man klassisk, så är det ju, säger Jägersrotränaren som har fyra hästar till start i uttagningsloppen till derbyt på Jägersro under tisdagskvällen.

Söndagen 5 september körs finalen med 1,6 miljoner kronor till vinnaren. Lutfi Kolgjini är favorit till slutsegern med en stark trio hästar till start – Juggle Face, Sebastian K. och Joke Face.

- Jag körde ett sista jobb med Juggle Face och Joke Face i torsdags och med Sebastian K. på fredagen.

Jag måste säga att hästarna känns väldigt fina och väl förberedda uppgifterna som väntar dom, säger Lutfi Kolgjini.

Det körs sex uttagningslopp på tisdagen där de två bästa från varje heat är klara för finalen. Samtliga uttagningslopp till Svenskt Travderby ligger på V65.
Mikael Wikner

Läs mer om travet  på Spets o Slut.se.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu