Posts Tagged ‘Europaderbyt’

Red Hot Dynamite missar Svenskt Travderby.
Stjärnhästen har fått en hovböld och den planerade comebacken på Rommetravet sprack.

- Det är tråkigt för alla inblandade. Men man börjar bli van nu, säger tränaren Sami Saarela.

Red Hot Dynamite var outstanding i fjol som treåring och vann alla stora lopp han ställde upp i. Hästen har hittills tagit 13 segrar på 15 starter och sprungit in 4,5 miljoner kronor.

I våras drabbades han av en livshotande tarmsjukdom och fick opereras. Red Hot Dynamite repade sig bra och har därefter tränat med sikte på att kunna vara med i kvalen till Svenskt Travderby.

Men kampen mot klockan har nu spruckit. På torsdagskvällen var det meningen att hästen skulle göra comeback på Rommetravet och få en genomkörare. De planerna grusades och nu står Red Hot Dynamite med en hovböld.

- Vi upptäckte den i måndags och har skurit ut den men han är fortfarande öm i hoven. Det går inte att köra med hästen, berättar Sami Saarela.

- Det kan vara så att han har trampat på en sten för länge sedan och nu kom bölden. Det är synd att det kom just nu och en jäkla otur. Vi hade sett fram emot det här loppet och att sedan kunna vara med i derbykvalen.

- Hästen kändes jättefin när Jorma Kontio körde ett snabbjobb med honom nyligen. Hovböld i sig är inget ovanligt och det är inget allvarligt som man måste medicinera.

På en del hästar går det över på ett par timmar medan det kan ta flera dagar för andra.

För tufft med Derbyt
 Sami Saarela berättar vidare att det inte blir någon start i kvalen till Svenskt Travderby.

- Nej, det blir för tufft att gå ut direkt där. När det inte är 110 procent bra vore det inte rätt emot hästen. Nu lägger vi det bakom oss och tar nya tag.

När kan han vara tillbaka igen och vad blir nästa stora mål?

- Det beror på hur fort hoven blir bra. Vi får hoppas att det har lagt sig över helgen och kan börja jogga honom nästa vecka. Då kanske han kan starta några veckor senare.

Nu får vi sikta in oss på Europaderbyt och Breeders Crown istället, säger Sami Saarela.
Michael Carlsson

Fler Travnyheter läser du på Spets o Slut, läs även hur fem tippar v75  till helgen.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu