Posts Tagged ‘Breeders Crown’

Viola Silas Fin

Author: trav

Drottningen vinglade och var okoncentrerad i vanlig ordning, men segern var aldrig i fara.

Sagan om Viola Silas från Kalmar fortsatte på Solvalla på onsdagen då det fyraåriga stoet tog karriärens 20:e triumf i start nummer 21.

Det kördes 16 semifinaler i unghästserien Breeders’ Crown på Solvalla under onsdagen.

Viola Silas, drottning bland de fyraåriga stona i Sverige, tävlade utanför V64 och gick i mål några minuter innan det stora riksspelet drog i gång.

Fredrik Persson lät Viola Silas trampa i gång lite lugnt och körde sig till täten efter 500 meter. Det blev enkelt uttryckt ingen match av semifinalen (en av sammanlagt fyra).

Viola Silas bara klev undan på tiden 1.15,6 över 2140 meter med bilstart.
Det regnade och Fredrik Persson satt och tittade över kanten på körglasögonen efter halva loppet när dessa blivit för skitiga.

Mer om Viola SilasSpets o slut.se

Red Hot Dynamite missar Svenskt Travderby.
Stjärnhästen har fått en hovböld och den planerade comebacken på Rommetravet sprack.

- Det är tråkigt för alla inblandade. Men man börjar bli van nu, säger tränaren Sami Saarela.

Red Hot Dynamite var outstanding i fjol som treåring och vann alla stora lopp han ställde upp i. Hästen har hittills tagit 13 segrar på 15 starter och sprungit in 4,5 miljoner kronor.

I våras drabbades han av en livshotande tarmsjukdom och fick opereras. Red Hot Dynamite repade sig bra och har därefter tränat med sikte på att kunna vara med i kvalen till Svenskt Travderby.

Men kampen mot klockan har nu spruckit. På torsdagskvällen var det meningen att hästen skulle göra comeback på Rommetravet och få en genomkörare. De planerna grusades och nu står Red Hot Dynamite med en hovböld.

- Vi upptäckte den i måndags och har skurit ut den men han är fortfarande öm i hoven. Det går inte att köra med hästen, berättar Sami Saarela.

- Det kan vara så att han har trampat på en sten för länge sedan och nu kom bölden. Det är synd att det kom just nu och en jäkla otur. Vi hade sett fram emot det här loppet och att sedan kunna vara med i derbykvalen.

- Hästen kändes jättefin när Jorma Kontio körde ett snabbjobb med honom nyligen. Hovböld i sig är inget ovanligt och det är inget allvarligt som man måste medicinera.

På en del hästar går det över på ett par timmar medan det kan ta flera dagar för andra.

För tufft med Derbyt
 Sami Saarela berättar vidare att det inte blir någon start i kvalen till Svenskt Travderby.

- Nej, det blir för tufft att gå ut direkt där. När det inte är 110 procent bra vore det inte rätt emot hästen. Nu lägger vi det bakom oss och tar nya tag.

När kan han vara tillbaka igen och vad blir nästa stora mål?

- Det beror på hur fort hoven blir bra. Vi får hoppas att det har lagt sig över helgen och kan börja jogga honom nästa vecka. Då kanske han kan starta några veckor senare.

Nu får vi sikta in oss på Europaderbyt och Breeders Crown istället, säger Sami Saarela.
Michael Carlsson

Fler Travnyheter läser du på Spets o Slut, läs även hur fem tippar v75  till helgen.

Stall Courant Satsar

Author: trav

Hårdsatsande stall Courant har utökat med en mycket intressant häst.

De har köpt jättelöftet Buckhams Bay, en tvåårig hingst från Kanada med fyra raka segrar.

Prislappen uppges vara på drygt tre miljoner kronor och under torsdagen vann deras nyförvärv en imponerande seger värd närmare en halv miljon kronor.

- Jag tror att han är en stjärna. Man får en stark känsla när man ser hästen, säger Anders Ström.

Stall Courant, med Anders Ström och Marcus Lindgren i spetsen, fortsätter att satsa stenhårt på travsporten. Under onsdagen gjorde de klart med topphästen Buckhams Bay.

- Jag har varit i USA den senaste veckan och försökt hitta en riktigt bra häst att köpa. Jag har bland annat varit och ryckt i Holiday Road och Lucky Chucky. Men det har varit väldigt höga prislappar på de hambletonianhästar som har varit till salu, säger Anders Ström.

- Därför är jag jätteglad över att vi fick möjlighet att köpa en så här fantastiskt fin häst. Det är en otrolig travare som är tidig och talangfull och det känns som att han har god chans att kunna utvecklas till en äldre elithäst.

- En av USA:s bästa avelshingstar är Yankee Glide. Hans bästa son är Ken Warkentin som är pappa till vår häst. Dessutom kommer han ur ett starkt möderne så det känns väldigt intressant.

Höga prispengar i Ontario
Den tvåårige hingsten tränas av John Smith i Toronto och kommer att vara kvar i hans träning till att börja med. På sikt är det dock meningen att hästen ska komma till Sverige.

- I delstaten Ontario i Kanada har man öppnat upp travbanorna med kasinon och spelautomater. Travbanorna har varit med och fått en del av överskottet vilket har gått till prispengar.

- Det har gjort att prispengarna har blivit höga och det är ganska lönsamt att äga häst och tävla i Ontario, berättar Ström.

- Därför var det lite av tanken med det här, att först tävla i Kanada och sedan ta ner hästen till USA och Breeders Crown nästa år. Sedan först efter nästa säsong ska vi ta hästen till Sverige. Vem som ska träna honom då har vi inte bestämt.

Inte klart med tränare framöver
Det är heller inte klart vem som ska träna Buckhams Bay under treårssäsongen i USA.

- John Smith som tränar hästen nu är 67 år. Han är även uppfödare till honom och har därmed uppfödarpremier. Han hade själv inte tänkt tävla med Buckhams Bay i USA nästa år och har sagt att han inte har något emot om vi flyttar hästen.

- Vi får se hur det blir, ingenting är bestämt ännu. Först ska han vara kvar och tävla i Kanada för sin nuvarande tränare, säger Ström.

Har redan betalat av en del
Buckhams Bay har redan betalat av en del av köpeskillingen när han vann ett större lopp i Kanada på onsdagskvällen. Förstapriset var på närmare en halv miljon svenska kronor och Buckhams Bay imponerade stort.

Trots ett lopp utvändigt om ledaren avgjorde han till seger på fina tiden 1.14,1 över distansen 1609 meter med bilstart. Det var hästens fjärde seger på lika många starter och han har redan sprungit in drygt en miljon svenska kronor.

- Jag såg loppet på datorn i New York och hästen var jäkligt bra. Det var otroligt kul att se och det ska bli spännande att följa honom framöver, säger Anders Ström.
Michael Carlsson

Fler Tavnyheter finner du på Spets o Slut

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu